Sunday, September 19, 2010

Selamat Kembali Ke Sekolah Warga SMKKB

SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH :

Setelah kita bercuti selama dua minggu sempena Cuti Pertengahan Penggal 2 dan Cuti Hari Raya Aidilfitri, maka pada Isnin ini 20 September 2010 kita semua warga SMK Kulai Besar kembali ke sekolah. Justeru itu saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat kembali bertugas kepada semua guru dan kakitangan serta selamat kembali belajar kepada semua murid. Tidak terlewat rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada semua warga sekolah.

Kepada semua murid, sesungguhnya belajar adalah tugas anda dan tanggungjawab anda. Sekiranya tugas guru mengajar, tugas ibu bapa anda mencari nafkah (bekerja), maka tugas anda hanyalah belajar. Belajar adalah satu proses untuk melahirkan seorang insan yang terdidik bagi memastikan anda menjadi individu yang mempunyai keseimbangan sama ada dari aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek. Dengan modal JERI itulah nanti yang akan menjadikan anda sebagai insan yang bermodal, dan seterusnya menjadi pewaris kepada kesinambungan kemakmuran negara.

Cuti yang agak lama (2 minggu) sudah tentu menjadikan catatan diari kita semakin panjang kerana banyak cerita....cerita panjang, cerita pendek, cerita berbingkai dan pelbagai genre lain yang telah kita lalui sepanjang cuti yang lalu. Walau bagaimana seronok, suka dan dukanya anda sepanjang cuti yang lalu, namun saya berharap semua murid sedar bahawa semalam adalah sejarah, hari ini ialah realiti dan esok adalah harapan dan terbentang masa depan anda yang belum pasti lagi. Oleh itu sama-samalah kita memantapkan persiapan kita untuk mengharungi esok tadi, khususnya dalam mempersiapkan diri dalam menghadapi peperiksaan PMR, SPM dan peperiksaan akhir tahun.

Kepada calon PMR, pihak sekolah telah berkesempatan untuk melaksanakan program BERSAMAMU sejurus sebelum cuti yang lalu. Tujuan diadakan program tersebut adalah sebagai satu inisiatif untuk menyatakan apakah harapan sekolah, satu rasionalisasi pencapaian individu murid terhadap prestasi semasa (headcount) serta sebagai satu strategi bimbingan saat akhir kepada calon PMR (strategi pecutan akhir) sebelum PMR. Kepada murid yang terlibat dalam program tersebut saya berharap anda semua masih ingat apakah pesanan dan amanat yang telah diberikan, serta mengamalkan strategi belajar Pecutan Akhir yang telah disampaikan.

Minggu pertama selepas cuti raya adalah minggu yang sangat sebuk bagi guru-guru dan semua murid. Bagi calon SPM markah peperiksaan percubaan SPM sedang dan telah diproses, dan selepas ini guru-guru akan berbincang mengenai hasil pencapaian anda. Keputusan peperiksaan percubaan SPM adalah kayu ukur untuk mengesan sejauh manakah kemampuan anda. Refleksilah diri anda dan buatlah penjajaran strategi bagi memastikan anda benar-benar telah bersedia untuk melakar kejayaan dalam peperiksaan SPM nanti.

Calon-calon PMR pula pastinya akan sebuk mengikuti pelbagai program Pecutan Akhir seperti yang telah diaturkan oleh UBK dan panitia-panitia mata pelajaran. Jadikanlah semua program yang dijalankan oleh pihak sekolah sebagai peluang dalam memantapkan persiapan sebelum PMR. Sekiranya persiapan anda masih belum mantap untuk menduduki PMR, anda sebenarnya masih belum terlewat, kerana setiap saat adalah di dalamnya kesempatan. Selagi PMR belum bermula, selagi itulah masa dan ruang masih ada.

Sementara itu bagi semua murid tingkatan Peralihan, 1, 2 dan 4, anda sepatutnya turut sebuk dalam mempersiapkan diri sebelum peperiksaan akhir tahun. Para guru sudah tentulah pada minggu ini dan seterusnya berusaha mempersiapkan anda untuk menduduki peperiksaan. Kesimpulannya kita semua sebuk dengan banyak tugas dan perkara yang perlu diselesaikan...hakikatnya inilah yang dinamakan sebagai Kesibukan Profesional. Janganlah selepas ini anda menyebuk pula di bilik disiplin dengan menambah kesibukan Unit HEM kerana mengambil terpaksa mengambil tindakan disiplin ke atas salah laku anda. Atau jangan pula anda menyebuk di bilik Kaunseling, untuk menokok kesibukan kaunselor yang terpaksa memperuntukkan masa untuk menasihati anda atas kesalahan yang anda lakukan.

Sekian catatan untuk kali ini, selamat belajar.


AZMAN BIN SAFII

No comments: