Friday, September 10, 2010

Teks Ucapan : Perhimpunan Mingguan 03 Ogos 2009

UCAPAN PERHIMPUNAN RASMI MINGGUAN
SMK KULAI BESAR

ISNIN, 03/08/2009

OLEH
AZMAN BIN SAFII
PENOLONG KANAN

1 Kata alu-aluan : PK HEM –En Wong Kim Fah, PKKK –En Mohd Tahir Ismail, GKMP, Guru dan Murid

2 Terima kasih kepada pengacara majlis, guru bertugas.

3 Bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana pada kesempatan ini kita dapat berhimpun pada perhimpunan rasmi ini. Kita perlu bersyukur kerana dalam keadaan pandemik H1N1 semakin hari semakin bertambah bilangan orang dijangkiti bahkan telah lima orang mati kita masih dikurniakan nikmat kesihatan.

4 Oleh itu pada kesempatan ini saya menyeru diri saya, rakan-rakan guru dan semua murid agar sentiasalah kita mengutamakan kesihatan, gaya hidup sihat dan amalan kebersihan pada diri dan persekitaran kita. Sihat bukan sahaja kepada aspek fizikal tetapi juga dari aspek emosi dan rohani.

5 Berkaitan Selesema Babi /H1N1 pn Sharifah telah menyampaikan perkara ini pada beberapa minggu yang lalu. Penyakit ini sangat mudah berjangkit iaitu menerusi pemindahan cecair semasa seseorang pesakit batuk dan bersin. Seterusnya seseorang akan dijangkiti sama ada melalui pernafasan, sentuhan dengan tangan pesakit atau menyentuh permukaan-permukaan dengan titisan cecair pesakit.

6 Oleh sebab bilangan yang dijangkiti dan yang mati kerana komplikasi daripada penyakit ini terus bertambah dari hari ke hari. Justeru itu pada perhimpunan ini saya menyeru kepada semua warga sekolah agar menjaga kesihatan diri masing-masing, jauhi dari bersesak-sesak di tempat-tempat awam, hadkan masa berada di luar rumah dengan tujuan bersosial. Sekiranya demam bersegeralah berjumpa doktor dan jangan datang ke sekolah.

7 Pada minggu lalu Pn Pengetua telah memaklumkan kepada kita tentang kedudukan kita yang agak baik dalam Peperiksaan Pertengahan tahun PMR dan SPM. Itu satu petanda baik, teruskan berusaha dan janganlah kita cepat berpuas hati.

8 Sasaran kita masih jauh, PMR 56.02 SPM 84.55%. Sudah tentu masih banyak ruang yang belum diisi dan peluang yang belum direbut. Walaupun secara rank prestasi kita melegakan tetapi ingatlah kita bersaing dengan diri kita, dengan sekolah kita. Walau apa pun keadaan kita mesti bergerak ke hadapan, tak mampu berlari, kita berjalan, kita bertatih, kita merangkak, kita mengesot, dan kalu dah tak boleh nak ke hadapan lagi lemparkan pandangan kita ke hadapan.

9 Saya hendak bertanya beberapa soalan, pertamanya siapa di kalangan murid-murid sekalian sejak di sekolah rendah lagi telah memasang impian atau mempunyai cita-cita terhadap sesuatu kerjaya? Jika ada sila angkat tangan.... Siapakah pula sampai hari ini tak tahu nak jadi apa bila besar nanti ?.....sila angkat tangan!

10 Manusia yang masih bertanya-tanya nak jadi apa bila besar nanti sebenarnya adalah manusia yang tidak mewarisi prinsip manusia cemerlang...anda telah gagal dalam membuat perancangan kerjaya. Manusia yang berjaya tahu apa tujuannya, apa hala tujunya.

11 Untuk berjaya perlu ada sasaran dan matlamat hidup...itulah namanya impian dan cita-cita. Hidup seperti arus jadi kita perlu kawal diri kita supaya tidak dihanyutkan oleh arus yang deras. Kalau kita perhatikan sungai yang mengalir, apa yang dibawa oleh arusnya...sampah? tunggul kayu? bangkai? najis?....macam-macam dan semuanya tanpa tujuan dan tersangkut di mana-mana seterusnya mencemar alam sekitar.

12 Tetapi kita perhatikan ikan yang berenang-renang di sungai, ikan itu tahu tujuan hidupnya sebab itu dia berenang mencari makanan untuk terus hidup. Ikan hidup di sungai sebab dia ada matlamat. Kalau sunagi tercemar , ikan mati dan jadi bangkai dihanyutkan arus. Jika kita mahu berenang disangai sudah tentu kita tahu apa sasaran kita dan kita boleh kawal diri kita supaya tidak dihanyutkan oleh arus yang deras tadi. Begitu juga dengan hidup kita mesti ada matlamat atau destinasi yang hendak dituju.

13 Untuk berjaya juga kita perlu menggunakan prinsip orang berjaya jangan ikut resmi orang kebanyakan. Kita perlu sedar siapa orang yang cemerlang dan kita tahu bahawa lebih ramai orang yang kurang cemerlang berbanding orang yang cemerlang. Buktinya kita nak sasarkan 4 orang perfect score dalam PMR dan 2 orang dalam SPM pun masih sukar untuk dicapai.

14 Kita perlu menongkah arus....untuk berjaya, perlu ada semangat yang berterusan kerana itulah tenaga yang diperlukan minda. Kita hanya perlu jadi orang biasa sahaja tetapi usaha dan tindakan kita perlulah luar biasa.

15 Jadikanlah matlamat untuk berjaya dan cemerlang sesuatu yang menghantui kita. Untuk menjadikan sasaran kita berkesan kita mestilah letakkan matlamat kita sesuatu yang hebat dan besar, jadikan orang di sekeliling kita sebagai cabaran. Orang sekeliling kita ramai yang berfikiran negatif. Mereka akan ketawakan kita bila kita membuat kesilapan, mereka mencemburui kita bila kita berjaya... pedulikan mereka.

16 Tulis, baca, ingat, faham sasaran dan bekerja keras ke arah itu. Tulis sasaran kita supaya kita asyik dengan maksyuknya..supaya jaga, tidur dan mimpi kita skripnya sama iaitu cemerlang PMR dan SPM. Jangan lupa kita perlu istiqamah kecemerlangan memerlukan usaha yang berterusan dan bukannya semangat sekali sekala.

17 Akhir sekali pada kesempatan ini saya ingin memaklumkan bahawa pada hari ini hingga 8 hari bulan sekolah kita akan menjadi tepat pelaksanaan ujian lisan Bahasa Melayu bagi calon SPM ulangan. Semua pelajar diingatkan agar menjauhi Aras 2 blok B. Janganlah bising, dan pelajar dari Aras 2 blok C dan D yang mahu ke perpustakaan dan arah yang sebaliknya sila gunakan Aras 1.

18 Sekian terima kasih .


AZMAN BIN SAFII
PENOLONG KANAN PENTADBIRAN,
SMK KULAI BESAR

No comments: